16. marraskuuta 2012

Taistelu paremman ihon puolesta osa IV

No niin, tässä nyt tämä postaus, jonka eilen onnistuin editointivaiheessa vahingossa julkaisemaan..

Kuten monet varmasti muistavat, edelliskesällä ja viime syksyllä kävin taistelua itsepintaista aknea vastaan. Syksyyn mennessä ihoni oli rauhoittunut ja uusia näppyjä tuli vain harvakseltaan. Olisin voinut lähteä taistoon paremman ihon puolesta aknelääkkeiden voimalla, mutta päätin, että sille tielle en halua lähteä. En yksinkertaisesti uskonut antibioottien, voiteiden tai roaccutanin auttavan minua yhtään sen lopullisemmin kuin valitsemani "hoitokeinon". Ratkaisuni iho-ongelmiin onkin hormonaalinen ehkäisy. En voi tarpeeksi korostaa sitä, että en aloittanut pillerien popsimista ainoastaan ihoni takia. Parempi iho oli vain yksi syy muiden joukossa. Kaikille ja kaikkiin elämäntilanteisiin e-pillerit eivät sovi, mutta minulle ne ovat tällä hetkellä helpoin ja sopivin ratkaisu. Mistään ihmelääkkeestä ei ole kyse. E-pillerien uudelleen aloittamisen jälkeen iho tuntui aluksi vain pahentuvan ja kesti monta kuukautta ennen kuin pääsin aknesta kunnolla eroon. E-pillerit eivät ole lopullinen ratkaisu akneen ja tiedän kokemuksesta, että jos joudun lopettamaan hormonaalisen ehkäisyn palaavat iho-ongelmani.

Tämän vuoden kesällä vaihdoin Yasmin e-pillerit NuvaRing renkaaseen ja odotetusti hormoniherkkä hipiäni otti siitä taas nokkiinsa. Noin kuukauden verran leukaan ja vähän muuallekin pukkasi jos jonkinlaista näppyä, mutta reilun vuoden takaiseen alkutilanteeseen verrattuna kukinta oli huomattavasti maltillisempaa ja näpyt paranivat nopeammin. Noin kuukaudessa iho oli taas palannut normaaliuriinsa, eli näppyjä tulee maksimissaan pari kuukaudessa ja nekin paranevat varsin nopeasti. Ihonalaisia kystisiä patteja minulle on viimeisen vuoden aikana tullut tasan kerran ja vain yksi. En ole saanut e-pillereillä täydellistä ja täysin näpytöntä ihoa, eikä se ollut tavoitteenikaan. Tavoitteeni oli saada iho jossa tuntisin oloni mukavaksi ja kotoisaksi, iho joka tuntuisi omalta. Ja sen tavoitteen olen saavuttanut. Vuoden takaiseen verrattuna ihoni on myös väriltään tasaisempi ja vanhat arvet ja pigmenttimuutokset ovat haalistuneet varsin hyvin. Kaiken kaikkiaan voisin sanoa, että minä ja kasvojeni iho tullaan nykyisin paljon paremmin toimeen keskenämme kuin kesällä 2011.

IMG_0799naked face 3.11.2012
4.9.2011 & 3.11.2012

Olin keskiviikkona Paloma Communicationsin tiloissa tutustumassa Doven uuteen herkälle iholle suunnattuun sarjaan (josta tulossa juttua myöhemmin) ja samaan syssyyn sain nauttia SKY-erikoiskosmetologi Mirja Katajan rentouttavasta kasvo- ja käsihieronnasta. Mirja on erikoitustunut nimenomaan herkän ihon hoitoon ja kasvohieronnassa yhdisteltiinkiin tekniikoita lymfahieronnasta ja akupainannasta. Tämän tyyppinen hieronta sopii herkälle iholle paremmin kuin normaali kasvohieronta, joka saattaa ärsyttää herkkää ihoa. Ennen hierontaa tehtiin kasvojen ihon kosteusmittaus ja Mirja myös arvioi ihoni kunnon. Sain kuulla, että oma arvioni ihotyypistäni osui aika hyvin kohdalleen, mutta ei kuitenkaan ihan nappiin. Mirja myös vahvisti käsitykseni siitä, että akneni on nimenomaan hormonaalista. Pieni yllätys oli, että ihoni on normaali eikä normaali/rasvainen sekaiho joksi sen olen itse aina mieltänyt. Mirja keroi miten iholuokitukset ovat vuosien mittaan muuttuneet ja nykyisin ajatellaan, että myös normaalissa ihossa voi olla kuivuutta tai rasvoittuvampia alueita.

Vähän suurempi yllätys olikin sitten se millaiseksi ihoni kunto arvioitiin. Mirjan mukaan näin hyvässä kunnossa olevaa ja näin normaalia ihoa ei tule usein vastaan. Hänen analyysinsä mukaan ihoni on pehmoinen, kimmoisa ja siitä näkee, että en polta tai ole auringonpalvoja. Otin tämän tiedon vastaan hämmentyneenä, mutta erittäin iloisena. Kun on pitkään tapellut ihonsa kanssa oli ihanaa kuulla, että asiat ovat oikeastaan aika hyvin. Ihon kosteusmittauksen mukaan kasvojeni reuna-alueilla on kuivuutta, ymmärtämäni mukaan kyse on nimenomaan pintakuivuudesta, ei siis varsinaisesta kuivasta ihosta. Ihojen reuna-alueiden pienempi kosteuspitoisuus johtunee osittain myös siitä, miten levitän kosteusvoiteen kasvoille. Minä, kuten varmasti monet muutkin, aloitan kosteusvoiteen levittämisen kasvojen keskeltä ja etenen reunoille päin. Kosteusvoide kannattaakin levittää kasvoille esimerkiksi osissa, jotta sitä tulee tasaisesti kaikkialle. Minun tuleekin huolehtia ihon kosteuttamisesta ja sitä tukevia kasvohoitoja olisi hyvä harkita. (Minähän en ole tähän 26-vuoden kypsään ikään mennessä käynyt kertaakaan kasvohoidossa..)

Ihoni ei ole herkkä eikä se normaalisti reagoi negatiivisesti ihonhoitotuotteisiin tai kosmetiikkaan. Monet akneihoiset välttelevät silikonia, mutta minun ihoni ei siitä pahastu. Kunnollinen puhdistus on kuitenkin minullekin erittäin tärkeää. Jos menen syystä tai toisesta nukkumaan meikkejä puhdistamatta on nassussa varmasti seuraavana päivänä tai viimeistään parin päivän päästä muutama tukkeuma. Tämän vuoksi yritän välttää viimeiseen asti nukkumaan menoa meikit naamassa, mutta koska minäkään en ole täydellinen, joskus pitkän illan jälkeen ei vaan pysty pesemään kasvoja vedellä ja putsarilla. Silloin ensiapu ovat meikinpoistopyyhkeet. Ne eivät toki riitä puhdistamaan kasvoja kunnolla, mutta parempi sekin on kun ei mitään.

Tässä siis oli monen kaipaama päivitys ihostani. Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun asti :) Tarkempi juttu nykyisistä ihonhoitorutiineistani on tulossa ensi viikolla. Ajattelin liittää sen ensin tähän, mutta silloin tästä jutusta olisi tullut ihan hullun pitkä.

Aikaisemmat osat:

osa I
osa II
osa III

11 kommenttia:

 1. Mä vedin Roaccuttan-kuurin teininä ja sillä pääsin eroon selässä olevasta aknesta täysin, ei ole sen jälkeen tullut yhtään näppyä sinne. Naama kukkii välillä enemmän ja välillä vähemmän, nykyään oikeiden tuotteiden löydyttyä vähemmän ja mulla on todella Diane Nova e-pillerit ollut 19v asti aknen hoitoon kirjoitettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli nuorempana jonkun verran näppyä rintakehässä ja selässä, ei mitään massiivista, mutta hiukan. Ne hävisi joskus ennen kahtakymppiä, mutta nassu sen kun jaksaa kukkia edelleen :P Mulla on jotenkin hirmuinen kynnys lähteä kokeilemaan Roaa, tiedä sitten josko joskus jos tilannetta ei pysty enää muuten hallitsemaan.

   Poista
 2. Suosittelen Roaccutaniin tutustumista jos/kun haluat lopettaa pillerit. Omalla kohdalla pillerit pitivät nuorena alkaneen aknen kurissa mutta lopettamisen jälkeen ilmestyi kipeitä ihonalaisia patteja. Ihotautilääkäri arvioi, että jokaisessa hormonaalisessa myrskyssä (pillerit/lopettaminen/mahdollinen raskaus/imetys/stressi)laukaisevat saman kuvion uudelleen ellei ongelmaa hoida pysyvämmin. Söin siis Roaccutania (tai no, halpisversiota) puolisen vuotta pillereiden kanssa. Jonkin aikaa kuurin loputtua jätin pillerit pois ja iho on voinut vallan mainiosti senkin jälkeen. valitettavasti ei tuokaan lääke tuo kaikille lopullista auvoa mutta lähipiiristä moni on saanut olla jopa kymmenen vuotta ilman paukamia lääkityksen jälkeen. Oma ihoni ei ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa kuin lääkityksen jälkeen. Toki hoitorutiinitkin vaikuttavat ja olen löytänyt itselleni myös sopivat tuotteet. Toivotan hyvää jatkoa ihoprojektillesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa yllä jo sanoin, mulla on hirmuinen kynnys lähteä kokeilemaan Roaa. Tottakai se saattaisi tuoda se lopullisen avun, mutta jotenkin olen vain todella skeptinen sen suhteen. Kyseessä kun kuitenkin on aika stydi tavara. Mutta pitäähän sitäkin harkita jos muut vaihtoehdot ei vain enää toimi. Tällä hetkellä ole ihan tyytyväinen tähän tilanteeseen, kunhan nuo kaksi pari päivää sitten ilmestyneet ikävää paukamaa leuassa parantuisivat :P

   Ja kiitos!

   Poista
 3. Luin kokonaan!

  Itse 2 Roa-kuuria vetäneenä, nyt hieman yli vuoden ilman e-pillereitä olleena...noh. Sama homma kuin äskeisellä Anonyymilla tuossa, tai ainakin alku. Tosin mulla alkoi iho kiukkuilemaan vielä Yasminellenkin aikana, ihan yhtäkkiä. Silloin alotin ekan Roan ja toisen vedin puoli vuotta ekan loputtua, kun finnit palasivat. Ekan kuurin aikana lopetin e-pillerit (tiedän, ei ois saanu). Nyt vikasta kuurista on 8 kk aikaa ja iho on semihyvä...enää ei tule isoja ja kipeitä finnejä, mutta välillä sellaisia, jotka eivät hetkeen poistukaan ja jälkeäkin jää. Tämä kuitenkin aika ajoittain, välillä iho on hyvä, välillä näppylää. Mutta hormonit on sekaisin nyt, edelliset kuukautiset oli elokuussa. Grrrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla möllöttää nyt taas kaksi ihan mukavan kokoista finniä leuassa, pirun kipeitäkin ovat. Onneksi eivät sentään ole kystisiä. Juuri nyt syytän niistä sitä perinteistä loppuvuden opiskelustressiä ja paria meikit naamassa nukkumaan iltaa :P Toivottavasti sun iho pysyy vähintään sinä semihyvänä tai menee parempaan suuntaan!

   Poista
 4. Kiitos näistä ihopostauksista, koska nämä antavat aina itselleni toivoa ja kärsivällisyyttä tämän ihoni kanssa kamppailemiseen. Itsekin aloitin Nuvaringin käytön jokin aika sitten, ja lääkäri kirjoitti jo valmiiksi Yasminelle-reseptinkin, jos tuo rengas ei riitäkään... Yritän pitää itseni kärsivällisenä, koska ihon kuntoa on vaikea arvioidakaan ihan parissa viikossa, vaan on pakko jonkin aikaa odotella. Odotellessa yritän hoitaa arpia pois ties millä kuorinnoilla ja Bio-oililla, joka on ollut yllättävän hyvää muuten iholle, vaikken siitä arpien vaalenemisesta tiedäkään...
  -nuuppis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että näistä on ollut apua :)

   Mulla salisyylihappo on vaikuttanut eniten ja näkyvimmin arpien vaalenemiseen. Huomaan, että iho ihan oikeasti uusiutuu nopeammin ja punaiset läikät haalistuu huimaa vauhtia verrattuna aikaisempaan. Oman kokemuksen mukaan iholla kestää noin neljä viikkoa tottua uuteen rytmiin, sen aikana se saattaa mennä pahemmaksi, mutta kyllä se lopulta tasaantuu.

   Poista
 5. Lohdullista lukea tällainen tarina! Olen myös kärsinyt juuri tuollaisesta aknesta teini-iästä lähtien ja saanut ihon rauhoitettua yhdistelmäpillereillä. Vuosi sitten kuitenkin lopetin pillerit pakosta, kun lääkärin mukaan ne olivat vaarallisia migreenipotilaalle ja sen jälkeen taisto on jatkunut erilaisin voitein ja pesuainein. Täydellistä repsahtamista ei onneksi ole tapahtunut, sillä olen oppinut välttämään eri ruoka-aineita, jotka tuntuvat tuovan finnejä ja kystia.

  Toivottavasti et joudu enää kärsimään näpyistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iho käyttäytyy tällä hetkellä varsin mallikkaasti. Flunssa pukkasi muutaman näpyn pintaan, mutta muuten ollaan oltu ihan kavereita :)

   Poista
 6. Tiina, ruokavalio ei vaikuta akneen, sillä akne on hormoniperäistä, kuten finnien tulo yleensäkin. Näin ihotautilääkärit. Olen huomanntkin, että vaikka kuinka syön sokeria ja rasvaa välillä, välillä en ollenkaan, iho voi olla aivan päinvastainen hyvä ja huono. Sen sijaan, stressi, aurinko, mielialat jne vaikuttavat eniten.

  VastaaPoista

Jos kirjoitus ihastutti tai vihastutti jätä kommentti :) Kommenttien hyväksyntä on otettu käyttöön roskapostikommenttien lisääntymisen vuoksi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails